fbpx

Biersonnettenkrans & Hans Vlekbier

27jan14:0021:00Biersonnettenkrans & Hans Vlekbiergeplop, gesis, geschenk, geproost, genot

Event Details

Op 27 januari zal om 15.00u in café ‘Bossche Brouwers aan de Vaart’ in ’s-Hertogenbosch de dichtbundel geplop, gesis, geschenk, geproost, genot worden gepresenteerd. Het betreft een unieke dichtbundel met daarin een door 14 dichters geschreven sonnettenkrans met het thema ‘bier’. De dichters zullen zelf aanwezig zijn om hun bijdrage voor te dragen. Verder zal er vrolijke livemuziek van Ton & Tonnie zijn en wordt het speciaal voor de gelegenheid door de Bossche Brouwers gebrouwen Hans Vlekbier geschonken, genoemd naar de legendarische Bossche dichter. De boekjes zullen voor 5 euro te koop zijn.

Een sonnettenkrans is een reeks van sonnetten waarbij de laatste regel van zo’n gedicht de eerste regel van het volgende gedicht is enz. De beginregels samen vormen het zogenoemde Meestersonnet. Het is een klassieke dichtvorm die zijn oorsprong vindt in het Renaissancistische Italië.

De vier Bossche Brouwers brouwen elke week een uniek bier om in hun café te verkopen. Ze hebben daarnaast een grote liefde voor alle vormen van cultuur: muziek, film, beeldende kunst, toneel, kleinkunst etc. Het café moet zoveel mogelijk podium zijn en worden voor alle uitingen van kunst, vinden de brouwers Ramon Strik, Leo Hamers, Michiel Peters en Marino van Liempt. Laatstgenoemde had de afgelopen jaren al meerdere malen een bijdrage geleverd aan andere poëzieprojecten en kwam zo in aanraking met het fenomeen sonnettenkrans. Hij was meteen geïnspireerd om via het onderwerp ‘bier’ de dichtkunst aan het publiek te brengen en vond al snel de benodigde poëten. Veel van de dichters zijn Bosschenaar en de brouwers zijn zelf ook in de pen geklommen. We zijn zo trots als een pauw op deze uitgave, die uitblinkt in kwaliteit en diversiteit.

Iedereen is welkom vanaf 14.00u. Er zal ook ander werk van de verschillende dichters te koop zijn. We hopen op een sfeer waarin na het drinken van een Hans Vlekbiertje mensen spontaan vanaf de toog hun eigen maaksels ten gehore zullen brengen. In de toekomst zullen we vaker aandacht aan de poëzie gaan besteden. Mensen die daar een bijdrage aan willen leveren, zijn van harte uitgenodigd met ons contact op te nemen.

Onderstaand het door Marino van Liempt geschreven meestersonnet dat in het boekje staat:

Toe laat ons dichten, roemen, loven, prijzen.
Verrijs en ga de dwaaste dansen dansen,
vat moed om met de mooiste mens te sjansen.
Wie wil er met ons naar Cocagne reizen?

Ontelbaar zotte dorsten zijn gelest,
schier eindeloze wijsjes zijn gezongen.
Een engelkoor bepiest de geile tongen,
het brouwsel wordt gevat of wordt geflest.

Het wonder laat zich heel eenvoudig kennen:
wat water, gerst en gist en bloempjes hop.
Een beetje van jezelf, een beetje God. 

De brouwerijen weten van verwennen:
ad fundum allemaal! (behalve Bob).
Geplop, gesis, geschenk, geproost, genot.

Contactpersoon boekje: Marino van Liempt marinovanliempt(at)gmail.com

Time

(Sunday) 14:00 - 21:00

Location

Bossche Brouwers aan de Vaart

Organizer

Bossche Brouwers

leonard@bosschebrouwers.nl tramkade 29

Learn More